Advertentie

Artikel

Gratis alternatieven voor Microsoft Office

Rik Matena

Gepubliceerd

Het nieuwe schooljaar is alweer een tijdje begonnen en om braaf je (huis)werk te doen, heb je office software nodig. Of je nu kantoorheld, leraar, student of scholier bent: je zit weer als een gek op dat toetsenbord te tikken.

Maar met welke programma’s ga jij aan de slag? Wij zetten de belangrijkste opties voor jou op een rijtje.

Gratis alternatieven voor Microsoft Office

Office: uitstekend, maar niet gratis


Microsoft Office is een voor de hand liggende kandidaat. De term ‘Office’ is wereldwijd een begrip, net als Word, PowerPoint en Excel. De reputatie is verdiend, want de software is intuitief, effectief en mooi vormgegeven. Microsoft Word, Microsoft Excel en Microsoft PowerPoint kosten echter een flinke som geld. Natuurlijk ben je even zoet met de gratis probeerversies, maar ook die pret houdt snel op. Gelukkig zijn er uitstekende gratis alternatieven voor Microsoft Office 2010 en Office 2007.

Gratis alternatieven voor pc en Mac

OpenOffice.org is al heel lang de gratis tegenhanger van Microsoft Office. De software is volledig kosteloos –voor zowel Windows als Mac – en biedt alle belangrijke tools voor het maken van tekstdocumenten, presentaties, werkbladen, berekeningen en tekeningen. Zoek jij office software met duidelijke knoppen en geen onnodige fratsen, dan is er zelfs een versie ‘voor kinderen’: OOo4Kids. Op de redactie zijn wij van mening dat deze fraaie verzameling programma’s gewoon voor alle leeftijden geschikt is.

De ontwikkeling van OpenOffice.org is ondertussen stopgezet, maar LibreOffice heeft het stokje overgenomen. Deze eveneens gratis kantoorsuite is een vrijwel exacte kopie van OpenOffice.org, maar LibreOffice wordt wél geregeld voorzien van updates.

Online kantoorsoftware

Heb je geen zin om programma’s te installeren? Of zit je niet achter je eigen pc? Met de webapplicaties –in ’t kort, webapps – van Microsoft of Google werk je ook online aan documenten. Via je Hotmail-account log je zo in bij Windows Live Office, terwijl je Gmail-account genoeg is om Google Docs te openen.


Beide pakketten zijn gratis en opvallend uitgebreid, maar onze voorkeur gaat uit naar Google Docs. Zo is het in die omgeving mogelijk om met meerdere gebruikers tegelijk een document te bewerken. Heb je een Android smartphone, dan edit je jouw online documenten bovendien waar je ook bent met de uitstekende Google Docs app.

Heb jij een voorkeur voor andere gratis office software op Softonic? Ken je een leuk programma of mobiele app die wij niet aanbieden? Deel je mening en kennis via de reacties!

Misschien interesseert je ook